De tuin winter klaar maken

De winter staat voor de deur, tijd voor winteronderhoud!


Zodra de herfst ten einde komt en de temperatuur ’s nachts al richting het vriespunt lijkt te gaan, wordt het tijd om de tuin winterklaar te maken. Onderhoud is niet alleen in de lente en zomer nodig, wanneer de planten beginnen te bloeien en de tuin vol leven is, maar juist ook in de herfst, vlak voor het echt koud wordt. Het winterklaar maken van een tuin staat dan ook niet in het teken van inrichten en bijsturen van de snel groeiende planten, maar juist uit het nemen van maatregelen om er voor te zorgen dat de tuin de koude periode zo goed mogelijk doorkomt.

Want waarom zou je nou de tuin winterklaar maken? Om te voorkomen dat na de vrieskou het gazon geel verkleurd of erger nog: er kale plekken in het gazon zitten na de winter bijvoorbeeld. Ook kunnen veel planten niet zo goed tegen langdurige kou en stevige (nacht)vorst. Om te voorkomen dat ze kapotvriezen, moeten ze beschermd worden. Tot slot hebben steeds meer tuinen een waterkraan, zwembad of vijver. Deze kunnen bevriezen, dus ook hier is het zaak het nodige onderhoud te plegen. Per tuin verschilt het enorm hoeveel werk het is en je hebt pas door dat je iets vergeten bent als het al te laat is. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, of zit je liever warm binnen? Dan kunnen wij de tuin winterklaar maken.

Wij komen graag bij u langs:


 

Komt u uit de nabije omgeving van Enschede, Almelo of Hengelo?
Dan komen wij kosteloos bij u langs voor een eerste afspraak.

Maak uw afspraak direct met onderstaande formulier:

Meer weten van Ekeris BV?

 

Uw gazon winterklaar maken


 

Voordat het begint te vriezen en eventueel sneeuwen is het zaak om te zorgen dat het gazon zoveel mogelijk licht krijgt en gedurende de winterperiode zo veel mogelijk met rust gelaten wordt. Om het gazon winterklaar te maken is het dus belangrijk om:

  • Het gazon op te ruimen: geen bladeren, takken of andere licht blokkerende materialen op het gras gedurende de winter! De grasmat krijgt al weinig licht en is al kwetsbaar gedurende de wintermaanden. Door te zorgen dat het alle licht krijgt die het krijgen kan, verklein je de kans op een kapot gazon in het voorjaar.
  • Gras te maaien: door het gras te kortwieken voor de winter intreed, verklein de kans op schade doordat het gras breekt als het bevroren is. Ook kan het licht makkelijker bij de onderste lagen van de grasmat. Een lengte van 4 centimeter is ideaal. Door dit voor de winter te doen, krijgt de grasmat in de winter zelf rust. Niet grasmaaien in de winter dus!

Aanvullende werkzaamheden zijn minder essentieel maar wel aan te raden:

  • Graskanten bijsnijden: tijdens een jaar wil de grasmat nog wel eens buiten zijn grenzen treden, waardoor er plotsklaps gras tussen de sierplanten groeit, of de randen van het gazon vervagen. Vlak voor de winter is het ideale moment om het gazon bij te snijden: gedurende de winter zal het gras niet snel groeien, dus heb je lang plezier van een strakke graskant.
  • Bijmesten van de grasmat: als je de grasmat in de winter van mest en kalk voorziet, heb je in de lente minder onderhoud en gelijk een goede grasmat. Door het mest blijft het gazon groen, terwijl de kalk zorgt dat er zich geen mos vormt op de grond. Dit ziet er niet alleen mooier uit, maar zonder mos op de grond komt er ook makkelijker zuurstof in de aarde.

 

Planten beschermenen onderhouden


 

Tijdens de herfst verliezend de meeste planten al hun blad en gedurende de winter zelf willen takken gemakkelijker breken. Het belangrijkste taken richten zich dus ook op de bladeren en de takken van de bomen, struiken en andere planten. De tuin winterklaar maken bestaat namelijk voor een groot deel uit het opruimen van oud blad en tak.

  • Zoals hierboven werd vermeld is het handig de bladeren van het gazon te halen om te zorgen dat het gazon licht krijgt. Op andere plekken in de tuin kan het juist geen kwaad om ze te laten liggen: het vormt een isolatielaag voor de aarde eronder en ook voor de insecten. Wel kan het handig zijn om ze van de paden te vegen omdat het glad kan worden als het blad bevriest.
  • Snoeien van planten is de twee na belangrijkste taak: hierdoor neemt de kans op brekende takken in de winter af, of dit nu door het gewicht van sneeuw komt of doordat de bevroren takken in de wind breken. Bovendien zijn er diverse planten die in deze periode sowieso aan een snoeibeurt toe zijn!
  • Beschermen: sommige exotische planten kunnen niet tegen temperaturen. Zo moeten planten die groen blijven in de winter worden afgedekt als het overdag ook vriest: door de ijslaag kunnen de bladeren overdag in de winterzon verbranden! Andere planten, zoals mediterrane en tropische soorten, zijn ook bij nachtvorst al gebaat bij een warme plek of anders een juten verpakking om de stam om ze warm te houden.

 

Vijver, kraan en het zwembad winterklaar maken


 

Tot slot is er nog het water. Een zwembad kan in de meeste gevallen geleegd worden, wat in de winter een goed idee is om te voorkomen dat het bad en/of de leidingen kapot vriezen. Bovendien kan het zwembad in de lente gemakkelijk schoongemaakt worden en direct weer in gebruik worden genomen. Bij een vijver is dit lastiger en ook niet elke kraan is geschikt voor wintertemperaturen.

  • Mocht er blad in de vijver liggen, is het tijd om ze eruit te halen. Op den duur gaan ze rotten, wat slecht is voor de waterkwaliteit. Ditzelfde geldt ook voor oude takken en bepaalde waterplanten die in de winter sterven.
  • Mocht er waterleven in de tuin zitten, is het belangrijk dat deze niet bevriest. Door het motortje voor de stroming minstens 25cm boven de bodem te plaatsen, voorkom je dat het warme water onderin de vijver rondgepompt wordt en de vissen zich hier kunnen verschuilen.
  • Filterpompen en andere randapparatuur kan worden uitgezet. De kans op schade door vorst is aanzienlijk en fonteintjes en dergelijke kunnen met winterslaap tot de lente.
  • Tot slot hebben veel mensen een kraan in tuin. Het water in de leiding kan bevriezen waardoor deze stukgaat. Het is dus handig om de wateraanvoer af te sluiten voor deze naar buiten gaat en de buitenkraan hierna kort open te draaien, zodat er geen water meer in de leidingen buiten zit.

Ondanks de lengte van dit artikel is dit slechts een greep van de werkzaamheden die komen kijken bij het winterklaar maken van de tuin. Zo zijn er nog éénjarige planten die verwijdert moeten worden, kunnen houten schuttingen, wanden en meubels onderhouden worden of wil je juist een wintertuin met unieke planten voor in de winter. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact op met ons!